Sunday 24 August 2014

Co je to SAP?

Když jsem před asi 7 lety začal hledat práci v Praze, narážel jsem často na pracovní pozice typu "SAP Administrátor", "SAP specialista", "SAP ERP" atp. Přestože v té době již internetem rejdil strejda gůgl, bylo sakra těžké zodpovědět tak snadnou otázku jako "Co je SAP?"



Co je SAP?

Kromě toho, že SAP je evropská společnost (již ne jen německá AG, ale evropská SE), jde také (velice stručně řečeno) o softwarové řešení pro různé společnosti (od obchodních řetězců, přes banky až po NATO), jejichž obchod závisí na nějaké databázi.

Největším tahákem SAPu je program, který funguje jako nadstavba nějaké databáze. Řekněme, že firma má databázi materiálu, výrobků, zákazníků, přičemž SAP pomáhá tuto databázi "organizovat". Opět hodně stručně řečeno. Dodnes se tomuto softwaru říká R3. Protože se databáze ovládají tzv. SQL jazykem, není R3 v podstatě nic jiného, než jakási graficko/programátorská nadstavba pro správu databáze, pročež SAP R3 využívá vlastní programovací jazyk ABAP. Bohužel, nebo pro konzultanty bohudík, se komplexnost SAPu tak nafoukla, že dnes už prakticky neexistuje člověk, který by kompletně pojal všechny softwarové produkty SAPu.

SAP se vyšvihl na vrchol díky své flexibilitě. Jeho řešení R3 lze totiž "naroubovat" na všechny dostupné typy databank od Windows SQL, přes Oracle, DB2 až po Informix, což se v současnosti mění, protože SAP už přes 3 roky vyvíjí a nasazuje svou vlastní databázi HANA.

SAP administrátor

Co si v inzerátu nabízejícím práci představit pod pojmem "SAP administrátor"? Spoustu věcí. Pojem SAP administrátor by se svým způsobem vůbec neměl používat, neboť je to něco podobného jako výraz "IT administrátor". Nejblíže se tzv. SAP adminu blíží pozice "SAP BASIS admin", což je někdo, kdo se stará o chod samotného R3 systému (nikoliv modulu!), tzn. instalace, upgrade, nastavení, ale i správa operačního systému, na kterém systém běží. Nezřídka se sem "vejde" i správa samotné databáze a její zálohování. "Lehčí" forma SAP admina spočívá ve správě uživatelů a rolí, tzv. customizingu, správa transportů atp. Ve větších firmách je na každou tuto jednu "bázi" vyčleněno jedno oddělení, resp. tým, jako např. tým starající se o databázi, tým kolem transportní fronty, bezpečnostní tým. Takže pokud naleznete inzerát s hlavičnou SAP administrátor, koukněte do popisu, zda je tam popsáno, čeho přesně se pozice týká. Lidí, kteří zvládnou vše od instalace, přes správu databáze až po analýzu chyb v tzv. "kurzdumpech", moc není. A ti, kteří to dovedou, jsou poměrně dobře placeni. Mimochodem např. správce objednávek v nějakém SAP řešení není rozhodně SAP administrátor. Bylo by to stejné, jako říkat o účetní datlující do excelu "správce PC".

Zkušený SAP konzultant


Kde se "SAP" naučit?

Doma zpravidla ne. Samotná instalace demo verze SAP R3 nefunguje stylem kliknutí na setup.exe. Hodně věcí se sice zjednodušilo, takže instalační program SAPích řešení (dříve SAPINST, dnes SWPM - Software provisioning manager) dnes prakticky poskytuje instalaci z pohodlí "mrkvosoftích" windowsů, ale po úspěšném proklikání instalace máte nainstalovaný systém, se kterým nebudete vědět, co dál. Navíc dnes se hodně rozšiřují tzv. Cloud řešení, takže k SAP systému se připojujete přes webové stránky, resp. webový prohlížeč. Nejlépe se s nějakým SAPím řešením seznámíte přímo ve firmách. Proto je také často hodně těžké najít takříkajíc "z voleje" v SAPím oboru práci, protože většina zadavatelů hledá člověka s praxí. Nejlepší tedy je, když člověk nastoupí do firmy coby součást IT týmu, ze kterého bude mít možnost "přičichnout" i k SAPu. S trochou štěstí dostane zaplacené školení ve školícím SAP centru (jedno je i v Praze). V "normální" škole se SAP běžně nevyučuje, ale např. v Hasso-Plattner Institutu tuto možnost máte. Jde prakticky o vysokou školu nabízející vzdělání ve všech SAP oblastech.

Nejen po internetech koluje vtip, že firma, která přežije nasazení SAPu, přežije všechno. Zvláště operátoři, resp. běžní uživatelé, kteří SAP R3 využívají ke své denní práci, si stěžovali na ne příliš přívětivé uživatelské prostředí. Firma SAP SE toho chytla a dnes nabízí mnohem jednodušší řešení ve formě cloud řešení společně s novým uživatelského rozhraní Fiori. Ne že bych chtěl dělat reklamu, ale SAP SE je poměrně ohebná společnost a pracuje se tam poměrně dobře aneb dobrý plat je skutečně ten nejlepší motivátor k práci. ;)

4 comments:

  1. Tsi voe, přes FB jsem se proklikl až jsem a řešil jsem stejný problém před několika lety a tedy co je to SAP, nicméně tvůj příspěvek by měl jít na wikipedii!!!!!

    ReplyDelete
  2. Tohle je proste bozsky napsane!!

    ReplyDelete
  3. Dobře napsáno. Celkem jsem se v tom našel :o)

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete