Tuesday 2 July 2013

Chudák Adolf

Ne ten rakouskej hysterickej kašpar s knírkem vypůjčeným od Chaplina. Myslím ty, kteří se jmenují Adolf s datem narození po druhé světové válce.

Kromě milionů lidí pohřbil soudruh Hitler i celkem zvukomalebné křestní jméno, které se dnes bohužel (nejen mezi Čechy) už moc nevyskytuje. Adolf Born se nepočítá, ten byl narozen v roce 1930, kdy Áda Hitlerojc ještě nepatřil mezi superstars.

"Ale no tak! Je to přeci jen jméno! Když se někdo jmenuje Adolf, tak to přeci neznamená, že se musí v něčem Hitlerovi podobat," křičí naše racionálno. Jenže v průměrné společnosti je tomu bohužel trochu jinak. Chraňbůh, aby klučík se jménem Adolf udělal nějakou lumpárnu. "No jo, Áda!"

Přemýšlel jsem, jací rodiče mohou svého synka pojmenovat Adolfem a dospěl jsem k těmto příkladům:

Naivky

Některým lidem se jméno Adolf zkrátka líbí a ani jim nepřijde na mysl, že by malého Adolfka mohl někdo ustrkovat na základě jmenovce stojícího za druhou světovou válkou. Tito lidé jsou buďto naivní, plní ideálů a důvěry v nezkaženou mysl, nebo obdařeni takovým štěstím, že na starého führera naprosto zapomněli.

Provokatéři

Umělecky zaměření a provokativní rodiče mohou své dítko Adolfem pojmenovat právě proto, že za tímto křestním stojí Hitler. Chtějí, aby se jejich potomek již od kolébky lišil od šedého davu. Adolf má pak také většinou mezi svými sourozenci Jarní Bouři, Aristotela nebo Čingischána.

In/deterministé

O osudu křestního jména někdy rozhoduje něco jiného, než vůle rodičů. Náhodný los, den narození, jakýsi rodový slib platný několik generací, že všichni mužští potomci rodu se musí jmenovat Adolf atp.

Neonáckové

Příklad nesmutnější. Když jsou rodiče vygumovaní a vyznávají vůdce coby boha a jediného pána, pak to má dítko bohužel těžké a kromě křestního jména dostane do vínku i výchovu, za kterou by rodiče měli spíše podstoupit kastraci nežli mít možnost vychovávat.

---

Ale možná jsem jen moc opatrný nebo soudím společnost moc tvrdě. Možná to dnes se jménem Adolf už není tak špatné, jak tomu bylo pár desítek let po skončení druhé světové války.

Mě se jméno Adolf v podstatě líbí, jen sdílím své myšlenky při dumání, jak pojmenovat potomka.

P.S.: Ne, zatím nejsme těhotní. ;)

No comments:

Post a Comment