Tuesday 2 April 2019

Největší absintový podvod století (zatím)

Uběhlo jen 19 let z 21. století a už v něm máme zářez s největším absintovým podvrhem. A klidně to můžeme aplikovat i na století předchozí, protože něco takového absintová komunita opravdu ještě nezažila. Jde o největší absintový podvod vůbec.

Jako bych viděl za roh, neboť poslední dva příspěvky (Kterak na nákup starých absintů?Reklama - Můj úhlavní nepřítel) spolu částečně souvisí.

Simon Broadley-Pedersen. Toto jméno se dnes tím nejčernějším písmem zapsalo do absintové kroniky. Marketingový expert z Londýna a dlouholetý uznávaný znalec absintu falšoval staré prebanové (vyrobené před rokem 1915) absinty a prodával je méně (i více!) zkušeným zájemcům. Jde o naprostý šok, protože Simon se s členy absintové komunity pravidelně stýkal. A zároveň obchodoval i s pravými láhvemi stoletého absintu. Jenže mu to nedalo a začal své absintové zkušenosti úročit i nekalým způsobem.

Majitel nejstaršího internetového obchodu s absintovými archiváliemi Marc Thuillier společně s uznávaným a důvěryhodným sběratelem Patrickem Rousselem chytře zpozorněli, když se z Londýna začaly valit staré absintové láhve jak z výrobního pásu. Vzali si Simona na mušku a trefili se do černého. Simon kupoval prázdné láhve na ebay, doma je pak plnil blendem absintů, aby se přiblížil prebanové chuti, opatřil voskovou pečetí a prodával coby autentické preban láhve.

Zde je několik příkladů:

Pernod Fils:
Nabízená prázdná láhev Pernod Fils na Ebay

Detail
Naplněná láhev...
...a nabídnuta Simonem.

Constant Pernot:
Prázdná láhev z palírny Fougerolles v aukci končící 16. ledna 2019.


Simon naplnil, opatřil etiketou a voskovou pečetí. A nahodil udici.
Identifikace naplněné láhve a fotek prázdné láhve z Ebay aukce.


Dechanet:


Dosud nejvěrohodnější podvrh. Tato láhev je dodnes neotevřená - od jejího podvodného naplnění

Prvotřídní padělatelská práce!

Tyto padělky už v žádném případně nelze rozeznat "na první" pohled, jak bylo ukázáno v mém předešlém příspěvku. Na identifikaci je třeba těch nejzkušenějších absintových znalců, jejichž celkový počet by se dal spočítat na prstech jedné ruky.

Vše vyplavalo na povrch, když se nový absintový nadšenec potkal s jedním ze znalců, který jej na padělky upozornil. Tento absintový nadšenec do padělků investoval desítky tisíc dolarů. Poté, co se dověděl pravdu, Simona přes Facebook kontaktoval, načež Simon svůj facebookový profil smazal. Podvraťák vytušil, že teče do bot, tak stáhl ocas a po anglicku zmizel.

Celá kauza zanechala v absintové komunitě velký šrám. Nikdo neví, kolik padělků koluje světem. Členové komunity se začínají podezřívat navzájem, kdo komu prodal padělek. Prebanový trh se touto událostí dosti zredukuje. 

V tuto chvíli je nejvěrohodnějším zdrojem pravých absintových svatých grálů http://absintheoriginals.com, u všeho ostatního je třeba se mít velice na pozoru.

Simon Broadley-Pedersen tam, kde by ho většina absintových nadšenců ráda viděla.

No comments:

Post a Comment