Saturday 1 August 2015

Wacken či ne Wacken?

Ánžto můj bratr velkým powermetalistou jest, rozhodli jsme se letos účastniti se největšího evropského metalového festivalu v Německém Wackenu. V dubnu jsem koupil lístky. Tehdy jsem ještě netušil, jak moc velká chyba to byla.



Wacken Open Air (W:O:A) se pořádá každoročně u severoněmecké vísky Wacken od roku 1990. Tehdy bylo přítomných 6 německých kapel a cca. 800 návštěvníků. Koncem 90. let počet návštěvníků vystoupal na 20 tisíc. Od roku 2011 se zde schází přes 80 tisíc návštěvníků a více než 120 kapel. Takže ano, je to velký! Což sebou nese i pár úskalí...

Vstupenky a černý trh

Díky úspěšným rokům 2013 a 2014 bylo na oficiálních stránkách W:O:A vyprodáno všech 75 000 vstupenek na rok 2015 za 12 hodin. A protože vstupenky nejsou vázané na jméno a počet lístků na osobu nebyl omezen, šly tisíce lístků na černý trh. Hned po "vyprodání" lístků bylo německé e-bay.de zavaleno nabídkami. Původní cena 170€ byla často na ebay.de více jak dvojnásobná. Zájemci měli strach, že se na ně nedostane, takže černí překupníci měli skutečné žně. Za kolik jsem lístky koupil já nebudu ani zmiňovat. Jelikož to ale černý trh s množstvím nakoupených lístků přepískl, šla cena lístku měsíc před zahájením rapidně dolů, daleko pod původních 170€. Týden před festivalem se dal lístek koupit i za 70€! Překupníci se nelekli ani deště a lístky prodávali i na místě. Heslo "ausverkauft" neboli "vyprodáno" nebylo v případě letošního ročníku ani v nejmenším na místě.

Sračky, sračky, sračky...

Nejsem dnešní a na hudebním festivalu jsem nebyl poprvé. Bahno i špína je festivalovou součástí, ale Wacken 2015 byl v tomto ohledu absolutní extrém. Den před zahájením festivalu napadlo 30 litrů na metr čtvereční. Organizátoři zatáhli celkem rychle za brzdu a už v den zahájení nepouštěli auta na půdu festivalu. Což byl na druhou stranu dobrý tah, protože v opačném případě by nastal totální kolaps. Z travnaté půdy, na které se během zbytku roku pasou patrně krávy, se ale stala bažina, do které se člověk místy propadal více než po kotníky. Při čekání na festivalové náramky se stálo v hodně řídkém bahně a nálada lidí byla všelijaká. Místy člověk dýchal jemný odér (asi kravských) hoven. Ti, kteří dorazili den předem, na tom byli nejhůř. Měli totiž stany a auta postavené na místech, ze kterých se přes noc stala bažina. Před hlavními jevišti to nebylo o nic lepší. To tam bylo divoké běsnění v mosh-pitech. Jediná stage, u které se dalo vyřádit, byla vedlejší stage pod velkým stanem. Čehož jsem v plné míře využil a náležitě se tam první den večer za temného dunění německého Mantaru mírně zboural. O to více jsem si potom mohl vychutnat noční pekelnou cestu bahnem a sračkama do stanu, který jsme nejdříve v té tmě a hovnech nemohli hodinu a půl najít.

Vítejte v bahenním pekle!


Gumáky samozřejmě pomohly, ale v takové šlamastice byly zároveň na obtíž, protože noha nesedí pevně. Jeden kolega si tam na tomto povrchu zlomil nohu. Těžko říct, do jaké míry lze vinit organizátory. Větru a dešti člověk neporučí. Ale že ani vstupní prostory nebyly zpevněné, to vrhalo na celou organizaci nepěkný stín. Celý areál je velice rozlehlý a chtěl-li se člověk dostat z místa A na místo B, musel si to nejdřív šeredně rozmyslet, přesun v těchto podmínkách byl opravdu náročný. A když už jsem zmínil tu organizaci, tak někteří návštěvníci si na stránkách facebooku často stěžovali na přeplněné záchody. Nebylo divu. Do některých míst se ani to nákladní auto nedostalo. Někteří se na sračkoidní křížovou výpravu ke vzdáleným a čistým záchodovým budkám doslova vysrali - nejlépe přímo za hovnem přetékající budkou. Pohled pro bohy. :)

Ulička, ve kterém jsme měli stan.

Ne pro každého

Člověk potřebuje mít jasno, co od takové události očekává. Někteří do Wackenu jedou čistě z důvodu opít se pivem a jiným pitivem do němoty (nic proti, s touto záminkou se dokáži sžít) ať už sami, se svou partou, nebo s kýmkoliv kolem, kdo se zrovna namane. Což na W:O:A funguje poměrně dokonale. Nalití metalisté vypadají jako ti nejpříjemnější lidé na světě. Tato záminka se dá aplikovat za kteréhokoliv počasí. Slyšel jsem, že někteří se k tribunám už několik let ani nedostanou a lijí celé tři dny ve stanovém městečku. A skutečně, spousta stanů a karavanů měla poblíž diesel agregát, jenž poháněl místní hi-fi soustavu. Stany v dosahu 50 metrů se sice nevyspí, ale celé to má takový zajímavý anarcho-rebel-fuck-it-all-nádech.

Pokud patříte mezi ty, kteří se na koncerty chodí jenom podívat a nečinně přihlížet, tak i zde se to dalo. Některá místa byla mírně zpevněná (zvláště kolem stánků) a na promítačky bylo vidět ze široka daleka.

Jestli si ale tvrdou řežbu chcete užít se vším všudy, včetně křepčení v kotli, tak konkrétně tento ročník Wackenu byla špatná volba. Mosh pit v tomto bahně je skutečně zdraví škodlivý, nehledě na to, že člověk je za minutu totálně vyčerpán.

No a pokud byste chtěli všechno dohromady, tak na to můžete rovnou zapomenout. V těchto podmínkách se ve stavu nakaleném moc daleko nedostanete. A když už se dopotácíte, tam, kam jste eventuálně chtěli, tak sebou s největší pravděpodobní švihnete o stůl, případně o zem.


S powermetalovým bratrem jsme to po první noci vzdali a nebyli jsme z daleka jediní. Někteří vzali roha už první den.

Takže pařba sice dobrá, ale vlhké a chladné počasí není pro všechny. Pokud si chtěl někdo vyzkoušet, jak se cítili Němci při tažení na Rusko v operaci Barbarossa během mokrého podzimu, tak lepší podmínky pro tuto simulaci nenajdete.

Toto je ještě poměrně čistý stav.

1 comment:

  1. I can´t read a single word, but I know how it feels to roll over in the mud like festival pigs.
    Hopefully you had a good time, Habu!

    Love from The Netherlands,
    Karin

    ReplyDelete